Acest echipament de tip rack este destinat aplicatiilor profesionale pentru comutari manuale sau automate a semmnalelor provenite de la mai multe antene de satelit, precum si in lanturile de transmisie pe satelit.

Echipamentul se poate utiliza si in cazul aplicatiilor simple care nu necesita existenta unui sistem centralizat de administrare (NMS = Network management System).

Sasiul de inaltime 1RU poate acomoda pana la doua module de comutare independente. Sunt disponibile o multitudine de module care pot indeplini cerintele oricarei infrastructuri de distributie satelit.
In acest articol sunt descrise urmatoarele doua module:
- un modul cu monitorizare a nivelului semnalelor de intrare cu comutare automata si
- un modul simplu cu comutare manuala intre doua surse de semnal
Ambele sunt utilizabile in domeniul de frecventa L-Band.

Descriere switch 2:1 cu monitorizare nivel semnal RF si comutare autonoma
Schema bloc
Modulul realizeaza comutarea semnalelor de intrare de tip L-Band (950 … 2150 MHz) si asigura legatura galvanica intre oricare din cele doua intrari si iesirea comutata, acest lucru fiind util pentru transmiterea alimentarii de LNB. Este disponibil in 2 variante, cu impedanta de intrare/iesire de 75 sau 50 ohmi.

- cele doua intrari (“In A” si “In B”) pot fi comutate la iesirea (“Out”). Intrarea neutilizata este legata intern la un terminator (75 sau 50 ohmi, in functie de modelul modulului)
- modulul masoara permanent nivelele RF ale ambelor intrari care sunt comparate cu un nivel de prag (ales de utilizator) pentru efectuarea deciziei de comutare
- comutarea de pe o intrare pe cealalta poate fi efectuata automom la nivel de modul (nefiind necesar un software centralizat de administrare (NMS)

Mod de functionare si operare
Setarile pentru modul se vor face utilizand interfata web a sasiului. Odata efectuate, modulul are o functionare de sine statatoare.

Scenariul 1: comutare automata si autonoma intre sursa RF primara si secundara prin compararea nivelului intrarilor cu un prag prestabilit. Fara comutare inapoi la sursa primara dupa restabilirea semnalului.
Se executa comutarea de pe sursa de intrare primara pe cea secundara daca se indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
- nivelul semnalului pe intrarea primara (“In A”)  ajunge sub pragul prestabilit de utilizator
- nivelul semnalului pe intrarea secundara (“In B”)  este peste pragul prestabilit de utilizator
Daca la setarea initiala a modulului se dezactiveaza monitorizarea semnalului de pe intrarea (“In B”), atunci in cazul unui semnal necorespunzator pe  intrarea “In A”, modulul va comuta neconditionat pe intrarea  “In B”

Scenariul 2: comutare automata si autonoma intre sursa RF primara si secundara prin compararea nivelului intrarilor cu un prag prestabilit. Functie “Primary-Secondary swap”
Functionarea este similara cu cea de la scenariul 1, insa are o capabilitate suplimentara. Odata ce modulul a comutat pe intrarea secundara (datorita unui semnal necorespunzator sau absent la intrarea primara), in situatia in care s-a restabilit semnalul pe intrarea primara , iar semnalul pe intrarea secundara devine necorespunzator, modulul va comuta inapoi pe intrarea principala. Aceasta functie poarta denumirea de “Primary-Secondary swap”, adica inversarea a rolului intre intrarea primara si cea secundara.

Scenariul 3: comutare automata si autonoma intre sursa RF primara si secundara prin compararea nivelului intrarilor cu un prag prestabilit. Functie “Fail-back”
Functionarea este similara cu a scenariului 1, insa, in plus, la restabilirea semnalului pe intrarea primara (indiferent de starea semnalului pe intrarea secundara), modulul va comuta inapoi pe intrarea primara.
Spre deosebire de scenariul 2, in situatia in care modulul a comutat deja pe intrarea secundara, disparitia semnalului pe aceasta intrare nu va determina nici o alta actiune de comutare

Descriere switch 2:1 cu comutare manuala
Schema bloc
Modulul realizeaza comutarea semnalelor de intrare de tip L-Band (950 … 2150 MHz) si asigura legatura galvanica intre oricare din cele doua intrari si iesirea comutata, acest lucru fiind util pentru transmiterea alimentarii de LNB. Este disponibil in 2 variante, cu impedanta de intrare/iesire de 75 sau 50 ohmi.

Cele doua intrari (“In A” si “In B”) pot fi comutate manual la iesirea (“Out”). Intrarea neutilizata este legata intern la un terminator (75 sau 50 ohmi, in functie de modelul modulului).

Mod de functionare si operare
Pentru acest modul nu sunt necesare efectuarea de setari la nivelul sasiului. Comutarea se poate face manual, existand 2 posibilitati:
- utilizand butonul de comutare manuala aflat pe panoul frontal al sasiului (cate un buton de comutare distinct pentru fiecare din cele 2 module cu care poate fi populat sasiul)
- utilizand interfata “Digital In” (conector D-sub 9 pini aflat la spatele aparatului). Comenzile se pot efectua prin punerea in comun a unor pini ai interfetei (prin intermediul unui buton sau a unui contact de releu)
Pe panoul frontal, pentru fiecare modul exista LED-uri ce indica intrarea comutata (“In A” sau ”In B”)

Functii si capabilitati disponibile la nivel de sasiu
Sasiul este echipat cu 2 surse de alimentare pentru asigurarea redundantei.

In aceste exemple echipamentul are o functionare de sine statatoare. Sasiul are insa numeroare alte capabilitati: control si monitorizare via interfata web, control via sistem centralizat de administrare (NMS, utilizand protocolul SNMP) pentru realizarea de arhitecturi cu automatizare, monitorizare permanenta a starii semnalelor de intrare cu generare de log-uri (in cazul modulelor cu capabilitate de monitorizare a nivelelor RF de intrare)
Sasiul genereaza si cateva tipuri de alarme:
- in cazul in care exista o lipsa de semnal la intrarea in module
- in cazul in care defectiunii surselor de alimentare
- in cazul lipsei tensiunii de alimentare pentru echipament

 Caracteristici tehnice (pentru switch 2:1 cu monitorizare nivel semnal RF si comutare autonoma)
- gama de frecvente de functionare: 950 … 2150 MHz
- nivel de intrare nominal (semnal de intrare):  0 dBm
- nivel de intrare distructiv (semnal de intrare):  +10 dBm
- raport al puterii reflectate (Return loss): > 14dB
- atenuare de insertie: < 2dB
- izolatie intre starea comutat/necomutat: > 55 dB
- neuniformitate: ± 0.5 dB (in toata banda de frecventa) sau ± 0.3 dB (in orical interval cu largime de banda de 36 MHz)
- tip de releu: latchig (cu mentinere)
- numar cicluri de comutare: > 10E6 (fara componebta de curent continuu)
- nivel de intrare monitorizabil (pentru semnalul de intrare): -50 … 0 dBm; in acest domeniu se poate stabili pragul de referinta pentru declansarea comutarii
- precizia pragului de referinta: ± 3 dB
- histerezisul pragului de referinta:  < 0.5dB

Caracteristici tehnice (pentru switch 2:1 cu comutare manuala)
- gama de frecvente de functionare: DC, 47 … 2500 MHz
- nivel de intrare nominal (semnal de intrare):  0 dBm
- nivel de intrare distructiv (semnal de intrare):  +15dBm
- raport al puterii reflectate (Return loss) pentru intrarea selectata: > 16 dB (DC…2300 MHz), > 13 dB (2300…2500 MHz)
- raport al puterii reflectate (Return loss) pentru intrarea neselectata: > 14 dB (DC…2300 MHz), > 10 dB (2300…2500 MHz)
- atenuare de insertie: < 1.2 dB (DC...1006 MHz), < 1.5 dB (950...2150 MHz), < 1.8 dB (2150...2500 MHz)
- izolatie intre starea comutat/necomutat: > 40 dB
- neuniformitate: ±0.8 dB (in toata banda de frecventa), ± 0.5 dB (47…1006 MHz)
- tip de releu: latchig (cu mentinere)
- numar cicluri de comutare: >10E6 (fara componenta de curent continuu)

Aceste echipament face parte din gama profesionala cu fiabilitate foarte mare in functionare (sursa de alimentare dubla pentru realizarea redundantei, componente atent selectate, consum redus de energie, design fara ventilatie mecanica fortata).

 

 Pentru oferta sau intrebari va rugam sa ne scrieti pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.