Solutiile noastre de sisteme de stocare centralizate sunt destinate in special aplicatiilor de televiziune si media cum ar fi:
- studiouri de post-productie video, color grading si efecte speciale
- statii TV de orice marime (pentru aplicatii de editare si playout)
- centre de playout
Sistemele de stocare au urmatoarele caracteristici specifice:
- sunt construite nativ pentru aplicatii de productie video colaborativa in care multiple statii de editare neliniara (NLE) acceseaza simultan materialele stocate in sistemul de stocare centralizat avand acelasi rezultat ca si cand materialele ar fi accesate de pe storage-ul local al statiei de editare (fara delay si fara pierderi de frame-uri din materialul video accesat)
- ofera capacitati de stocare cuprinse intre 40 TB si 1 PB, de la sisteme de stocare simple (pentru grupuri de lucru mici) pana la sisteme de stocare complexe (pentru echipe de lucru de marime medie, cu posibilitate de marire ulterioara a capacitatii prin adaugarea de noduri de stocare)
- intregare nativa cu statii de editare si fluxuri de lucru cum ar fi Adobe Premiere Pro, Adobe After Effects, DaVinci Resolve, Avid Media Composer, Final Cut Pro
- sistem de operare proprietar care asigura stabilitatea si performantele de viteza necesare aplicatiilor video si media
- sustin fluxuri de lucru cu materiale video specifice aplicatiilor de color grading si efecte video suportand materiale video cu rezolutii pana la 8K si cuantizare pana 16 biti (suporta formatele DCI/DPX/EXR).
- conectare in orice tip de retele IP cu intefete electrice si optice cu viteze de 1/10/25/40/100 GbE
- permit integrare nativa cu ecosisteme NDI inclusiv integrare completa cu echipmente tip Tricaster (impreuna cu elemente de automatizare), precum si integrare in ecosisteme NDI care nu includ echipamente de productie video (Tricaster), sistemele de stocare fiind capabile sa inregistreze si sa redea fisire video native NDI
- includ o aplicatie MAM (Media Asset Management - de gestionare al materialelor media stocate) fara costuri suplimentare. Aplicatia de MAM permite cautarea, pre-vizualizarea, etichetarea/adaugarea de metadata customizata si markeri cu adaugarea de comentarii asociate materialelor video. MAM-ul poate lucra si impreuna cu sisteme de stocare 3rd party. Astfel, achizitionand chiar si cel mai mic sistem de stocare, puteti folosi MAM-ul inclus si pentru sistemele de stocare existente care nu au un sistem de gestionare a materialelor video. Nu exista costuri suplimentare per numar de clienti care utilizeaza MAM-ul.
- includ o aplicatie software de automatizare utilizata pentru efectuarea automata a operatiunilor repetitive (dulpicare/mutare/sincronizare fisiere, transcodare si multe alte operatiuni definite in prealabil de catre utilizator) fara interventia statiilor de editare neliniara, degrevand creatorii de content de timpul si atentia care ar fi trebuit alocate unor astfel de operatiuni. Aplicatia de automatizare suporta toate sistemele de stocare 3rd party existente la ora actuala fara costuri aditionale sau licente legate de capacitatea de stocare.
Exemple de task-uri de automatizare: mutari automate de fisiere, transcodare (imediata sau conform unui orar), backup-uri, sincronizare si replicare de fisiere catre alte destinatii inclusiv in cloud (Amazon S3, Azure, Dropbox, Wasabi si altele), generarea automata de fisiere proxy prin transcodarea fisierelor video "hi-res" care ajung in sistemul de stocare, trimitere fisiere catre servere FTP si device-uri SMB. Toate aceste operatiuni pot fi insotite de notificari pe e-mail.
- includ o aplicatie software care asigura crearea unui flux de lucru la distanta in care statia de editare neliniara este in afara organizatiei media (unde este amplasat fizic sistemul de stocare). Acest flux de lucru se numeste "offline editing" si gestioneaza toate problemele generate de interpunerea retelei de internet intre sistemul de stocare centralizat (aflat in organizatia media) si statia de editare neliniara aflata la distanta: viteza redusa, conexiuni impredictibile, latenta mare, fiabilitate, securitate.
De ce este asa de importanta utilizarea de sisteme de stocare optimizate pentru aplicatii video si media si nu de sisteme de stocare pentru aplicatii de IT ?
Principalul motiv pentru care un sistem de stocare pentru IT nu este corespunzator pentru aplicatiile video este faptul ca nu asigura o viteza de transfer garantata pentru ca un numar bine stabilit de statii de editare neliniara sa poata lucra simultan in timp real cu materialele aflate in storage fara a aparea probleme de delay sau de pierdere de frame-uri din materialul video.
Aceasta capacitate de transfer mai poate fi exprimata si ca numar de stream-uri video accesabile simultan de catre statiile de editare neliniara.
Sistemele de stocare pentru aplicatii video si media sunt contruite nativ sa indeplineasca aceste cerinte si sunt testate si optimizate pentru obtinerea performantelor necesare unor astfel de aplicatii.
Mentionam cativa dintre cei mai imporanti factori care afecteaza a numarul de stream-uri video accesabile simultan (luati in considerare la fabricarea unui storage pentru aplicatii video si media):
1. Numarul de discuri HDD utilizate in sistemul de stocare. Viteza de transfer creste odata cu numarul de discuri utilizate in sistem.
2. Modelul discurilor utilizate in sistemul de stocare. Fiindca nu toate discurile au exact aceleasi performante, pot exista situatii in care la acelasi fabricant de HDD-uri, modele identice de discuri cu capacitati de stocare diferite sa aiba viteze de transfer diferite.
3. Tipul configuratiei RAID din care fac parte HDD-urile. Fiecare tip de configuratie RAID are avantajele si dezavantajele sale, insa pentru aplicatiile video se utilizeaza cu precadere configuratii RAID 5 sau RAID 6.
4. Frame rate-ul materialelor video stocate. Cu cat frame rate-ul codec-urilor este mai mare, cu atat numarul de stream-uri accesibile simultan scade.
5. Viteza de transfer depinde de protocoalele de transfer utilizate (AFP, SMB, SMB2, SMB3, NFS, Fibre Channel, iSCSI sau o combinatie a acestora). Fabricantii de storage-uri video furnizeaza date pertinente privind viteza de transfer in diferite protocoale utilizate.
6. Marimea fisierelor video care sunt accesate. Viteza de transfer depinde semnificativ de marimea fisierelor accesate, existand o interdependenta stransa intre marimea acestora si marimea memoriei RAM cu care este echipat sistemul de stocare.
7. Plasarea fizica a datelor de platanele discurilor HDD afecteaza performanta de transfer a sistemului de stocare. Estimand grosier, spatiul de 10% aflat catre exteriorul platanelor ofera cele mai bune performante de viteza de scriere/citire. De aceea un fabricant de sisteme de stocare serios "umple" intai acest spatiu inainte de a efectua testele de viteza de transfer astfel ca rezultatele testelor sa nu fie supraestimate fata de conditiile de exploatare normala in care spatiul de stocare este ocupat mai mult de 30% din capacitatea totala.
8. Numarul de statii de editare neliniara care acceseaza simultan sistemul de stocare. Este mai usor pentru un storage sa asigure un numar de "x" stream-uri catre o statie de editare decat cate un singur stream de catre "x" statii de editare.
9. Accesarea simultana a aceluiasi fisier de catre toate statiile de editare neliniara. Situatia in care 20 de statii NLE acceseaza acelasi fisier nu este identica cu situatia in care un playout ar reda din storage 20 de fisiere diferite.
10. Fragmentarea sistemului de fisiere. Un sistem de stocare va fi capabil sa redea un numar mai mare de stream-uri cand spatiul de stocare nu are un procent mare de fragmentare. Sistemele de stocare mentionate mai sus au un sistem de operare proprietar care asigura stabilitatea si mentine gradul de fragmentare in parametri normali.
11. Codec-urile utilizate de catre fisierele video stocate. Codec-urile sunt mult mai intensive cu resursele de procesare pentru materiale video de rezolutii 4K si 8K.
12. Congestia infrastructurii retelei IP in care este conectat sistemul de stocare. Exista situatii in care sistemul de stocare poate sustine accesarea simultana a unui numar mare de stream-uri, dar infrastructura de retelistica (configuratie, switch-uri, cabluri) sa traga inapoi aceste capabilitati. Un exemplu este cazul in care storage-ul este conectat in retea pe interfata 10 GbE, dar clientii (statiile NLE) sunt conectate pe interfate de 1 GbE, putand aparea congestii si limitari ale performantei de transfer catre acestia.
13. Efectul operatiei de Scrubbing. Scrubbing-ul este deplasarea aleatorie inainte si inapoi pe Timeline efectuata de catre un operator al statiei de editare neliniara. Este o operatie mult mai intensiva ca resurse pentru un sistem de stocare decat o redare normala a unui fisier video.
Cand mai multi useri de statii NLE efectueaza o redare normala (accesare secventiala a sistemului de stocare) iar un alt user face Scrubbing (accesare aleatoare a sistemului de stocare), sistemul de stocare trebuie sa faca fata simultan acestor tipuri de accesari fara a aparea delay-uri sau pierderi de frame-uri din materialele video.
14. Headroom. In cazul de fata, conceptul de headroom se refera la o rezerva de banda (capacitate de transfer) care trebuie sa existe intotdeauna la alcatuirea oricarui flux de lucru cu un sistem de stocare, rezerva care poate acoperi situatii in care apar tipare diferite de accesare a storage-ului fata de fluxurile de lucru efectuate in mod normal.
Toti acesti factori sunt testati in sistemele de stocare mai sus mentionate fiind aplicate solutii de optimizare pentru asigurarea celor mai bune performante in astfel de situatii.
Pentru oferta sau intrebari va rugam sa ne scrieti pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.