Emitatoarele Maxiva ULXTE sunt destinate transmisiilor DVB-T2 in benzile IV si V UHF in regim de lucru MFN sau SFN. Emitatoarele au racire cu lichid pentru a putea functiona in orice conditii climatice.

Cu o traditie de 100 de ani in constructia de emitatoare, GatesAir ridica din nou stacheta in ceea ce priveste eficienta, densitatea de putere si performantele emitatoarelor digitale cu semiconductoare.

Maxiva ULXTE are o arhitectura modulara si unificata, astfel ca atat un emitator de putere mica cat si un emitator de putere mare sunt construite din acelasi tip de componente (acelasi tip exciter, aceleasi module P/G, aceleasi module amplificatoare de putere).

Un transmitor echipat complet este compus din urmatoatele parti componente:

- exciter (excitator) - care preia semnalul de modulatie si il moduleaza in standardul DVB-T2. Se utilizeaza 2 excitatoare cu comutare automata pentru asigurarea redundantei.
- unitate de comanda si control - STM (System Transmitter Manager) care permite monitorizarea si controlul  parametrilor emitatorului

- modul P&G (Phase & Gain) care realizeaza corectiile de faza necesare si pre-amplificare inainte de amplificarea de putere. In mod similar, un transmitator echipat complet utilizeaza 2 module P&G cu comutare automata pentru asigurarea renundantei.

- unul sau mai multe blocuri amplificatoare de putere (PB) functie de puterea de emisie necesara. Fiecare bloc de putere acomodeaza module amplificatoare de putere (PA) sub forma unor  sertare, puterea lor insumata reprezentand puterea de iesire totala a emitatorului inainte de filtrul masca

- instalatia interna de racire cu 2 pompe de recirculare lichid (la modelele ULXTE-2 pana la ULXTE10) pentru asigurarea redundantei si unitatea exterioara de schimbator de caldura

Arhitectura unificata ofera o serie de avantaje care sunt specifice transmitoarelor GatesAir:
- acelasi principiu intrinsec de functionare atat pentru un emitator de putere mica, cat si pentru unul de putere mare
- permite inter-schimbabilitatea de compomente intre emitatoare ULXTE diferite avand acelasi tip de exciter, aceleasi module P&G si aceleasi module de amplificatoare de putere PA. Daca se utilizeaza module PA de banda larga se simplifica semnificativ operatiile de intretinere si service modulul fiind inter-sanjabil intre emitatoare cu frecvente de emisie diferite.
- acelasi tip de instalatie de racire cu acelasi tip de compomente simplifica semnificativ operatiile de intretinere si service
- acelasi tip de surse de alimentare. Modulele PA au alimentare distribuita (fiecare PA cate o sursa de alimentare). Acest lucru permite inlocuirea unei surse defecte in timpul functionarii On-Air
- continuarea functionarii emitatorului si in situatii de avarie.  In cazul particular al modulelor amplificatoare de putere, o defectare a unuia din acestea va duce la diminuarea puterii de iesire cu  o fractiune din puterea nominala si nu pierderea totala a emisiei. (ex. pentru ULXTE-2 cu 2 module PA, defectuarea unui PA reduce puterea cu 1/2, in timp ce la ULXTE-10 echipat cu 10 module  PA, defectarea unui PA reduce puterea cu 1/10 din puterea nominala).
- usurinta efectuarii operatiilor de mentenanta si service de catre un singur tehnician in timpul functionarii On-Air . Se pot inlocui On-Air exciter-e, module P&G, module amplificatoare PA (avand greutate de numai 11 Kg), surse de alimentare.

Pentru exemplificare, in figura de mai jos este prezentata schema bloc a unui emitatoarelor din gama ULXTE-2 la ULXTE-10.

In schema sunt prevazute 2 excitatoare si 2 module P&G pentru asigurarea redundantei caii de semnal. Switch-ul Exciter SW  comuta automat in cazul  defectarii excitatorului 1. In mod similar switch-ul P&G SW comuta automat in cazul  defectarii modulului P&G 1. Dupa corectia de faza si pre-amplificare semnalul este aplicat modulelor PA1 ... PAxx prin intermediul unui splitter intern. Semnalul amplificat in putere de la iesirea PA-urilor este insumat intr-un combiner intern si este furnizat catre iesirea transmitatorului. Pentru modulatia DVB-T2 puterea RF maxima la iesirea unui PA este de maxim 720W.

In functie de puterea de emisie necesara sunt disponibile urmatoarele variante de emitoare Maxiva ULXTE:

Model
Maxiva
ULXTE
Numar de
PA-uri
Numar de blocuri
de putere PB
Numar total
de rack-uri
Putere medie inainte
de filtrul masca [KW]
PA-uri de banda larga
ULXTE-2 2 1 1 1.2
ULXTE-4 4 2.4
ULXTE-6 6 3.6
ULXTE-8 8 4.6
ULXTE-10 10 5.5
ULXTE12 12 2 7.0
ULXTE-16 16 9.0
ULXTE-20 20 10.9
ULXTE-24 24 3 13.4
ULXTE-30 30 16.1
ULXTE-40 40 4 2 21.4
ULXTE-50 50 5 26.5
ULXTE-60 60 6 31.8
ULXTE-72 72 8 3 39.9
ULXTE-80 80 42.3
ULXTE-90 90 9 47.5
ULXTE-100 100 10 4 52.4
ULXTE-120 120 12 62.8
ULXTE-150 150 15 5 78.4

 

Emitatoarele Maxiva ULXTE folosesc excitatoate din familia Maxiva XTE cu urmatoarele avantaje:
- excitator cu modulatie software. Modulatia software permite utilizarea aceluiasi excitator pentru a realiza oricare din modulatiile digitale existente la ora actuala pe glob (DVB-T2, DAB, ATSC 1.0, ATSC 3.0, ISDB-T) prin incarcarea profilului modulatiei respective

- corectie adaptiva pre-filtru si post-filtru in timp real ce poarta denumirea de RTAC (Real Time Adaptive correction)
- intrari redundante pentru stream de modulatie, atat in IP (dual IP) cat si Transport Stream (dual ASI)
- comutare seamless la pierderea stream-ului primar de modulatie pe stream-ul secundar (fara artefacte vizuale sau auditive)
- intrari de referinta cu comutare automata in cazul lipsei referintei la una din intrari (antena GPS satelit sau referinta externa 1PPS). Oscilator intern termostabilizat (OXCO) pentru asigurarea preciziei la lucrul in retele SFN (Single Frequencty Network)
- configurare via Web GUI sau panou frontal. Accesul la Web GUI se poate face prin retele WAN/LAN via RJ 45 sau Wi-Fi. Securitate avansata impotriva accesului extern ne-autorizat (HTTPS, Acess Control List, Lightweight Directory Acess Protocol)
- UPS intern cu baterie pentru mentinerea functionarii in cazul intreruperilor de alimentare (15 minute)
- transmitere automata alarme via SNMP
- transmitere alarme/actiuni/stare via e-mail

 

Module amplificatoare de putere (PA) optimizate pentru a obtine cea mai buna performanta si eficienta
Modulele PA utilizeaza ultima generatie de dispozitive semiconductoare LDMOS pentru a obtine cea mai buna performanta si eficienta in toate tipurile de  modulatii OFDM (DVB-T2, DAB, ATSC, ISDB-T).
Design-ul modular simplifica operatiile de instalare si mentenamta reducand costurile totale de exploatare (TCO= Total Cost of Ownership).
Inlocuirea modulelor PA defecte se face On-Air de catre un singur  tehnician (greutatea unui PA fiind doar de 11 Kg). Instalatia de racire este neafectata, modulele fiind echipate cu cuple rapide pentru intreruperea rapida a circuitului de racire. Pentru modulatia DVB-T2 puterea RF maxima la iesirea unui PA este de maxim 720W.

Redundanta pe multiple planuri
- redundanta pentru semnalul de modulatie de intrare: 2 intrari T2MI over IP si doua intrari TS, toate cu comutare seamless automata in cazul disparitiei stream-ului principal (toate aceste intrari prezente pe fiecare excitator in parte)
- redundanta pentru semnalul de referinta. In varianta cea mai complexa se poate face redundanta tripla: avand ca surse semnal de intrare GPS satelit al recetorului intern al excitatorului 1, al excitatorului 2 si intrare de referinta externa de la un receptor de GPS extern. Redundanta pentru semnalul de referinta este foarte importanta la funtionarea transmitatorului in regim SFN.
- redundanta completa a caii de semnal: 2 excitoaare (cu comutare automata in caz de avarie), 2 module P&G (comutare automata), multiple module de PA care populeaza blocul final de putere (PB) astfel incat sa se excluda scenariul pierderii totale a puterii de emisie

Gandit sa isi mentina functionarea On-Air in numeroase scenarii de avarie
- poate functiona cu un exciter defect (se poate inlocui in regim On-Air)
- poate functiona cu un modul P&G defect (se poate inlocui in regim On-Air)
- poate functiona cu unul sau mai multe module amplificatoare PA defecte, cu diminuarea corespunzatoare a puterii de iesire (ex. pentru ULXTE-2 cu 2 module de putere, defectuarea unui PA reduce puterea cu 1/2, in timp ce la ULXTE-10 echipat cu 10 module  de putere, defectarea unui PA reduce puterea cu 1/10 din puterea nominala). Se pot inlocui in regim On-Air.
- poate functiona cu una sau mai multe surse de alimentare defecte (se pot inlocui in regim On-Air)
- poate functiona cu o pompa defecta in sistemul de racire (preia automat controlul a 2-a pompa)
- poate functiona numai cu unul din ventilatoarele unitatii externe de racire. Al 2-lea ventilator are viteza variabila si poate mari ventilatia ca sa  compenseze deficienta de racire (se poate inlocui in regim On-Air, ambele ventilatoare avand comutatoare locale individuale pentru intreruperea alimentarii
- poate functiona in continuare cu unitatea de comanda si control STM defecta sau in absenta fizica a acesteia (controlul este preluat local de procesorul existent in modulul de putere PB)

Gandit sa nu poata fi avariat in mod voit sau accidental
- protectie la pornirea accidentala a emitatorului fara sarcina sau cu traseul RF realizat necorespunzator (prin esantioalele RF de putere directa si reflectata citite inainte si dupa filtrul masca, circuit de Interlock, contacte GPI)
- posibilitate intrerupere acces WAN la emitator printr-o singura apasare de buton pe panoul frontal
- oprire automata in cazul pierderilor de lichid in sistemul de racire (senzor de prezenta a pierderilor de lichid in circuitul de racire)
- oprire automata in cazul circulatei deficiente a lichidului de racire (senzor de masurare a debitului de fluid in instalatia de racire, senzor de masurare a temperaturii lichidului de racire la intrare in transmitor)

Reducerea costului total de exploatare datorita combinatiei de eficienta, densitate si usurinta in modificarea regimului de lucru
- echipat cu excitere cu modulatie software care pot incarca in orice moment oricare alt tip de modulatie existenta in prezent (DVB-T2, DAB, ATSC 1.0, ATSC 3.0, ISDB-T)
- surse de alimentare de inalta eficienta care se pot schimba in timpul functionarii
- sistem de racire eficient cu pompe integrate (pentru modelele ULXTE-2 pana la ULXTE-10) salvand astfel spatiu, micsorind costurile si timpul de instalare
- module amplificatoare de putere (PA) care se pot schimba in timpul functionarii
- densitate maxima de putere per rack de echipament instalat

Mai multe detalii gasiti in brosura transmitatoarelor Maxiva ULXTE aici

 

Pentru oferta sau intrebari va rugam sa ne scrieti pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Experienta in instalare. 33 site-uri pe teritoriul Romaniei, puteri de emisie intre 1 ... 5 KW.