Incapsularea semnalelor video in IP a fost abordata in ultimii ani de diverse organizatii, astfel in anul 2012 apare SMPTE 2022-6 sustinut in prezent de catre AIMS, in 2014 Sony concepe interfata NMI, in 2015 intalnim solutii de la Evertz (ASPEN), de la IntoPIX (TICO Alliance) si de la Newtek (NDI).

Latimea de banda suplimentara impusa de trecerea la UHDTV va conduce la costuri suplimentare; folosirea unei compresii eficiente reduce costul infrastructurii, dar cele mai multe sisteme de compresie necesita o putere de procesare suplimentara. In plus compresia introduce si o intarziere care daca nu este cat mai mica nu permite utilizarea sistemului intr-un mediu de productie live.
Cu sau fara compresie, o solutie eficienta trebuie sa iasa castigatoare. SMPTE 2022-6 si ASPEN propun folosirea semnalului necompresat care face ca latimea de banda a lantului de transmisie sa fie foarte mare, iar ceilalti cum ar fi TICO Alliance, NMI si NDI argumenteaza ca folosirea semnalului compresat ar fi mai economic de implementat.

La inceputul anului 2016 exista urmatoarele tendinte pentru transportului semnalului video in IP:

TICO Alliance (IntoPIX)
este o coalitie deschisa care doreste sa impuna bazele infrastructurii UHDTV 4K si 8K. Folosindu-se de compresia TICO, aceasta alianta permite industriei bazate pe standardul SDI sa migreze catre IP fara costul unei reinoiri complete a infrastructurii.
Pentru a transporta streamul UHDTV in reteua de IP sau pe infrastructura 3G-SDI, TICO Alliance considera ca este nevoie de o noua compresie performanta, denumita Light-Weight, compresie care eficientizeaza costurile din broadcast. TICO este o metoda de compresie cu rata de compresie moderata care ofera multiple avantaje:

- compresie fara pierderi vizuale cu robustete la compresii / decompresii repetate
- latenta fixa si de durata foarte mica (de 2 pana la 16 pixeli dintr-o linie)
- poate fi usor inglobata in numeroase tehnologii bazate pe hardware sau software, fiind usor de integrat utilizand dispozitivele FPGA deja existente, micsorand si mai mult costurile trecerii catre IP
- utilizeaza o gama larga de rezolutii de la HD la 4K/8K UHDTV
compresia TICO
In proiectul de standard SMPTE RDD35 este specificata compresia TICO si maparea compresiei atat in domeniul 3G-SDI cat si in IP, folosind recomandarile SMPTE 2022-6 si VSF TR03.

Companii afiliate TICO Alliance: Altera, Artel Video Systems, Barnfind, Bluefish444, Cobalt Digital, Deltacast, Embrionix, EVS Broadcast System, Grandbeing, Grass Valley - a Belden brand, Imagine Communications, Image Matters, intoPIX, Keisoku Giken, Leader, Macnica America Inc., Matrox Electronic Systems Ltd., Media Links, Nevion, Poznan Supercomputing & Networking Center (PSNC), QuantumData, Ross Video, Tektronix si Xilinx.


SMPTE 2022-6 (AIMS) AIMS considera ca este esentiala o abordare bazata pe standarde care contureaza un traseu clar in migrarea broadcastului catre IP.
AIMS sustine ca SMPTE 2022-6 este evolutia naturala a standardului SDI catre IP. SMPTE 2022-6 este cel mai utilizat standard in industria broadcast si este recomandat pentru folosirea in continuare drept baza pentru interoperabilitate.
Recomandarile TR-03 vor permite transmisia stream-ului media necompresat, stream-urile, video, audio si metadata fiind impachetate in fluxuri IP separate.
Formatul AES-67 va fi folosit pentru streamurile audio, streamul video va fi impachetat conform RFC 4175; latenta specificata pentru standardul 2022-6 este mai mica de 200ns, iar overhead-ul din reteaua IP este 5%

Companii afiliate AIMS / SMPTE 2022-6: Grass Valley, Imagine Communications, SAM, Nevion, Lawo, Axon, EVS, Trilogy, Genelec, Tektronix, Harmonic, Advantech, Evertz., Riedel, Axia, Wheatstone, Audinate, Yamaha, LiveWire, QSys, Dante, Sony.


NMI (Sony)
NMI (Networked Media Interface) este o interfata de transmisie audio-video care suporta semnale SD, HD, 4K si 8K in modurile compresat si necompresat, creata de Sony.
Interfata NMI este scalabila si suporta transmisia in IP. Sony a adaptat pentru NMI standardele ST2022-6, ST 2022-7, proiectate pentru live enviroment si SMPTE 2059 PTP pentru realizarea sincronizarii.
NMI difera de STMPE 2022-6 prin faptul ca transporta in IP semnal video incapsulat intr-un singur stream; NMI nu foloseste standardul AES67 dar implementeaza propriul codec LLVC (Low Latency Video Codec) pentru transmiterea in 10 Gig Ethernet a semnalului 4K.
Codecul LLVC livreaza o imagine de foarte buna calitate cu o latenta foarte mica. Compresia folosita are rata foarte mica astfel imaginea originala difera foarte putin de imaginea procesata, diferentele fiind nedetectabile de ochiul uman.

Companii afiliate NMI: Altera Corporation, Cisco Systems, Evertz, Imagine Communications, Juniper Networks, Macnica Americas, Matrox Electronics Systems, Rohde & Schwarz DVS, Vizrt, Xilinx, Avermedia, Audinate, Aperi, Abekas, Cristal Vision, Deltacast, Harmonic, Huawei, Leader, PacketStorm Communications INC., PFU, Quantel Snell, SDN Square, Tektronix, Toshiba.


NDI (NewTek)
Newtek lanseaza standardul deschis NDI pentru mediul de productie live pe arhitectura IP.
Interfata NDI permite interconectarea diverselor sisteme video in reteaua IP, encodarea, transmiterea si receptia streamurilor de inalta calitate cu o latenta scazuta si sincronizare precisa a semnalelor video si audio in timp real.
De acest protocol poate beneficia orice device video conectat la retea precum mixere, sisteme grafice, placi de captura si alte echipamente de productie. Interfata NDI va fi disponibila printr-un kit SDK (Software Developer Kit) pentru oricine doreste sa introduca fluxul de IP in mediul de productie.
Streamurile de video, audio si de date sunt encodate separat. In urma transportului in retea, la receptie, interfata NDI creeaza o latenta de 1ms.
- sincronizarea interfetei NDI este realizata la nivel de software
- interfata NDI poate sa transporte streamuri multiple de 4K prin Ethernet
- streamurile sunt compresate folosind un codec ultra performant (wavelet)
- sunt suportate cel putin 16 canale audio
- protoculul NDI include instrumente de control via IP

Companii afiliate NDI: AJA, ChyronHego, Vizrt, JVC Professional Video, Wowza Media Systems, CharacterWorks, PESA, LiveXpert, Gnural Net, MEDIA 5, LiveU, ClassX, DELTACAST, Brainstorm Media, Matrox Video,Teradek, CasparCG, Compix, EasyWorship, Graphics Outfitters, PlayBox Technology, Wasp3D, Boland, JVC, NewsMaker, Panasonic, PESA, Sienna, Wowza.


ASPEN (Evertz)
ASPEN (Adaptive Sample Picture Encapsulation) ofera un format robust de encapsulare a semnalui necompresat Ultra HD/3G/HD/SD pe baza standardului MPEG2-TS, care combinat cu standarde SMPTE existente - precum SMPTE-302 (audio over TS), SMPTE ST 2038 (ancillary data over TS) si SMPTE 2022 pentru IP - garanteaza o metoda flexibila de transport pentru semnale video, audio si de date in reteaua IP.
ASPEN asigura un maxim de flexibilitate prin accesibilitatea individuala a semnaleor video, audio si metadata; ASPEN promite o latenta ultra scazuta pentru semnalul folosit in mediile de productie.

ASPEN
Companii afiliate ASPEN: Abekas, AJA Video Systems, Broadcast Pix, ChryonHego, Cinegy, Comprehensive Technical Group (CTG), CSP Inc., Deltacast, Diversified Systems, Discovery Communications, Dome Productions, Edit Share, Embrionix, Evertz, FOR-A, Game Creek Video, Hitachi Kokusai Electric Limited Inc., I-MOVIX, LEADER Electronics Corp., Macnica America Inc., Matrox Electronic Systems Ltd., NBC Sports Group, NEP Group Inc., Neutrik, Nextera, PacketStorm, Phabrix, Pixel Power, Providius Corp, Ross Video, Sony, Tektronix, Time Warner Cable SportsNet, The Weather Channel, TV2, Vizrt.